Normal_les_klas_leerlingen_juffrouw_docent

Nederland werkt ook dit jaar mee aan Teaching and Learning International Survey (Talis), een internationaal vergelijkend onderzoek onder leraren en schoolleiders over hun beroep en werkomgeving. Voor de derde keer doet Nederland mee in de onderbouw van het voortgezet onderwijs en voor het eerst in het basisonderwijs. Dat meldt de Onderwijscoöperatie.

Aan Talis 2018 werken vijftig landen mee. Talis 2017 richt zich onder andere op de opleiding en professionele ontwikkeling van leraren en facilitering daarvan vanuit de school, de lesstijlen van leraren, hun didactische en pedagogische opvattingen en belemmeringen die schoolleiders en leraren ervaren in het uitoefenen van hun beroep.

In februari 2017 start de testfase van Talis. In deze fase wordt de vragenlijst getest door vijftien basisscholen en vijftien middelbare scholen. Hierbij wordt gekeken welke vragen niet goed begrepen en aangepast moeten worden en welke belangrijke antwoordmogelijkheden er nog ontbreken. In het eerste kwartaal van 2018 start het hoofdonderzoek met de verbeterde vragenlijst. Voor dit onderzoek worden 200 basisscholen en 150 middelbare scholen geselecteerd. De OESO publiceert in 2019 het eindrapport. Daarnaast brengt Nederland nationale rapporten uit voor zowel het basis- als het voortgezet onderwijs.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids