Logo_logo_stichting_school_en_veiligheid

Begin dit jaar heeft Stichting School & Veiligheid de ‘Handreiking voor vertrouwenspersonen in het onderwijs (po, vo en mbo)’ ontwikkeld. Het is een praktisch handboek en naslagwerk gebaseerd op het dagelijkse werk van de vertrouwenspersoon op school en op de ervaringen van Stichting School & Veiligheid met het vertrouwenswerk tijdens trainingen, conferenties en helpdeskgesprekken. Door grote belangstelling is de handreiking  herdrukt en nu weer te bestellen. Dit meldt Stichting School & Veiligheid.

De vertrouwenspersoon heeft door de jaren heen een steeds belangrijkere rol gekregen binnen de schoolveiligheid. Zij zijn het aanspreekpunt bij ongewenst gedrag en moeten effectief en zorgvuldig handelen in vaak precaire situaties. Ze krijgen te maken met klachten van ouders, leerlingen en onderwijsmedewerkers. Vanuit hun functie leveren ze een bijdrage aan een positief pedagogisch klimaat en vervullen ze een spilfunctie binnen het sociale veiligheidsbeleid.

Deze handreiking helpt vertrouwenspersonen bij het uitvoeren van hun functie in de schoolpraktijk met informatie over de meest voorkomende werkzaamheden en relevante wetgeving zoals opvang, ondersteuning en begeleiding, voorlichting en preventie, beleidsadvisering en klachten en klachtroutes. Bij elk hoofdstuk zit een reflectie-actiekaart om inzicht te krijgen hoe de eigen situatie als vertrouwenspersoon op school is. Daarnaast biedt de handreiking praktische hulpmiddelen en tools, waaronder een ‘voorbeeld klachtregistratie formulier’ dat kan helpen elk gesprek objectief te registeren, en een ‘Modelgedragscode voor schoolmedewerkers’ om aan te geven welk gewenst en professioneel gedrag van medewerkers op school wordt verwacht.

De 'Handreiking voor vertrouwenspersonen in het onderwijs (po, vo en mbo)' kost 20,- euro en is te bestellen op www.schoolenveiligheid.nl/bestelpagina/

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids