Normal_profbenferinga1a

Hoogleraar Ben Feringa van de Rijksuniversiteit Groningen is benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Deze hoogste koninklijke onderscheiding wordt maar zeer zelden uitgereikt. Feringa, die in december de Nobelprijs krijgt voor zijn scheikundig onderzoek, ontving de onderscheiding gisteren uit handen van minister Bussemaker van Onderwijs. Dit melden de NOS en Rijksuniversiteit Groningen.

De Groningse hoogleraar wordt ook wel gezien als het boegbeeld van de Nederlandse chemie. Zijn onderzoek naan nanotechnologie maakte hem tot een van de beste en meest invloedrijke wetenschappers ter wereld in zijn vakgebied. Het zogenoemde 'nanomotortje' dat hij in 1999 ontwikkelde leidde tot een belangrijke doorbraak in de scheikunde. In 2011 volgde de ontwikkeling van een moleculaire 'auto', de nanocar, opnieuw een doorbraak die de weg vrijmaakt voor nieuwe technologische toepassingen in onder meer de medische wetenschap.

Feringa wordt geroemd om zijn spectaculaire onderzoek waarmee hij het Nederlands chemieonderzoek in het centrum van de wetenschap heeft gezet en om zijn leiderschap binnen de onderzoeksgemeenschap. Zo heeft hij diverse bestuursfuncties bij de KNAW en NWO vervuld en wordt door veel van zijn collega's gezien als bruggenbouwer. In 2008 werd hij al benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Eerder deze week maakte de Rijksuniversiteit Groningen bekend het nieuwe gebouw voor de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen te vernoemen naar de hoogleraar als eerbetoon voor het winnen van de Nobelprijs.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids