Geldprijs voor Nobelprijswinnaars bijna 100.000 euro omhoog

De winnaars van de Nobelprijzen ontvangen dit jaar 94.000 euro meer dan de winnaars van vorig jaar. De organisatie zegt dat de verhoging van het prijzengeld mogelijk is door de degelijke financiële situatie van de Nobel Foundation. Dit meldt ANP.

Het prijzengeld bedraagt dit jaar 10 miljoen Zweedse kronen, dat is ruim 949.000 euro. De Nobelprijzen worden vaak beschouwd als de meest prestigieuze onderscheidingen die jaarlijks worden uitgereikt in meerdere categorieën, van wetenschappelijke disciplines tot literatuur. De bekendste is de Nobelprijs voor de vrede.
 
Alfred Nobel, de bedenker van dynamiet, zorgde met zijn erfenis voor de start van de stichting en de prijs. De onderscheiding wordt sinds 1901 uitgereikt. De hoogte van het prijzengeld steeg vooral in de jaren tachtig en negentig snel. Na de financiële crisis in 2008 daalde het prijzengeld een beetje, maar in 2017 en dit jaar gaat het weer omhoog.
 

Laatste Nederlandse Nobelprijswinnaar

De laatste Nederlander die een Nobelprijs in ontvangst mocht nemen was chemicus Ben Feringa. Hij won in 2016 de Nobelprijs voor de Scheikunde voor zijn moleculair onderzoek. De hoogleraar, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, ontving in 2004 de Spinozapremie, de grootste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.
 
Hij is uitvinder van de eerste door licht aangedreven moleculaire motor en bouwer van uiterst selectieve katalysatoren. Deze werken zo nauwkeurig dat ze een molecuul en het spiegelbeeld van dat molecuul uit elkaar kunnen houden. Voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen is dit van groot belang omdat de ene molecuul dodelijk kan zijn, terwijl de variant juist levens kan redden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids