Normal_privacy2322

Scholen gaan te nonchalant om met privacy leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) en het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). De afgelopen anderhalf jaar kwamen bij de Autoriteit Persoonsgegevens vijfhonderd telefoontjes binnen over de privacy in het onderwijs. Dat meldt Algemeen Dagblad.

Scholen blijken bijvoorbeeld persoonlijke informatie met andere scholen of hulpverleners te delen zonder formele toestemming van de ouders. Scholen mogen alleen in noodgevallen, zoals bijvoorbeeld bij kindermishandeling, gegevens van kinderen zonder toestemming van de ouders delen met instanties. In andere gevallen overtreden scholen strikt genomen de wet. 

Het delen van informatie kan grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als een kind van school wil wisselen, omdat het niet de juiste zorg krijgt. In dat geval krijgt het kind op de nieuwe school op voorhand geen eerlijke kans, stelt Marieke Boon van Ouders en Onderwijs. De belangenorganisatie zou geregeld klachten over dergelijke situaties binnenkrijgen.

Kamerleden krijgen ook klachten over scholen die slordig omgaan met de privacy van hun leerlingen. Zo zouden scholen klakkeloos hele dossiers doorschuiven terwijl alleen specifieke informatie nodig is. D66-Kamerlid Paul van Meenen stelt dat privacy bij scholen niet hoog op de agenda staat. “In principe is het zo dat iedereen die bij de dossiers wil, er ook bij kan”, aldus Van Meenen.

Om het probleem op te lossen zouden scholen meer bewust moeten worden van de privacyregels. Hoogleraar privacyrecht Gerrit-Jan Zwenne stelt voor om op iedere school iemand verantwoordelijk te maken voor privacy. Diegene kan dan zorgen dat de collega's zich houden aan de regels. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids