Normal_maagdenhuis__uva__universiteit_van_amsterdam__protest

Voormalig docent Rudolf Valkhoff van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is het niet eens met zijn ontslag begin dit jaar en bereidt een rechtszaak voor tegen de universiteit. Volgens de universiteit weigerde de docent mee te werken aan de inhoudelijke hervorming van zijn vakken en was dat de reden voor zijn ontslag. Valkhoff vermoedt echter dat zijn prominente rol tijdens de bezetting van het Maagdenhuis vorig jaar de aanleiding is geweest. Dit melden AT5 en Folia.

Valkhoff was al langere tijd van plan naar de rechter te stappen maar moest het oordeel van de interne adviescommissie van de UvA afwachten. Deze heeft na een bezwaarschrift van de docent het ontslag bekeken. Twee weken geleden stelde de commissie de universiteit in het gelijk. Volgens de commissie was er sprake van een autoriteitsconflict waarbij Valkhoff de onderwijsvernieuwing door zijn “starre gedrag” tegenhield. Valkhoff werpt tegen dat elke docent volgens de Wet op het hoger onderwijs de academische vrijheid geniet om zijn eigen methode van onderwijs aan te houden.

De docent hoopt nu zijn onstslag via de rechter te kunnen terugdraaien. Valkhoff denkt dat zijn otnslag verband houdt met zijn optreden tijdens de bezetting. Toen sprak hij zich openlijk uit tegen het bestuur van de UvA. Enkele maanden later werd hij op non-actief gesteld en afgelopen januari werd hij definitief ontslagen. “Ik heb altijd gezegd wat er mis is en nu zijn ze de boodschapper aan het slachtofferen”, zegt hij in een reactie tegenover AT5 na zijn ontslag. De komende weken bereidt Valkhoff met zijn advocaat een beroepsschrift voor.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids