Logo_logo_vsnu

De eerste zorg van de Nederlandse universiteiten gaat uit naar studenten en medewerkers die gevolgen ondervinden van de politieke situatie in Turkije. De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) schaart zich achter de verklaring van de EUA, waarin Europese universiteiten zich uitspreken tegen de acties gericht op Turkse universiteiten en haar medewerkers. Dit meldt VSNU.

Voor de VSNU staan de internationale academische waarden en de principes van academische vrijheid voorop. Wetenschap is bij uitstek internationaal. Academici en studenten moeten zich vrij kunnen bewegen.
 
Nederlandse universiteiten staan klaar om vragen en zorgen van individuele  Turkse wetenschappers en studenten in Nederland te beantwoorden. De VSNU volgt de ontwikkelingen nauwgezet en onderhoudt contact met de instellingen en met relevante partners zoals EP-Nuffic en de ministeries van Buitenlandse Zaken en OCW.
 
De Turkse Hoge Raad voor Onderwijs heeft woensdag alle academici tot nader order verboden het land te verlaten. Dat is een van de uitvloeisels van de mislukte militaire staatsgreep vorige week. Die heeft geleid tot een grootschalige zuivering binnen alle overheidsinstellingen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids