Geert Wilders, foto: Rijksvoorlichtingsdienst CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Minister Bussemaker van Onderwijs is niet van plan om hoogleraar Paul Frissen van Tilburg University weg te sturen voor zijn uitspraken over Geert Wilders. In een interview uitte de professor forse kritiek op de PVV-leider. Zijn partij drong vervolgens bij Bussemaker aan op ontslag van Frissen bij de universiteit maar de minister wil daar niets van weten. Dit meldt Volkskrant.

De uitspraken van Frissen vallen onder de vrijheid van meningsuiting en de academische vrijheid, aldus Bussemaker. Zij schrijft in een reactie blij te zijn in een land te leven waarin de overheid wetenschappers haar wil niet oplegt. “Een scherp debat moet kunnen binnen de grenzen van een democratische rechtstaat en binnen het kader van andere rechtsbeginselen zoals het recht op gelijke behandeling.”Als de partij toch vindt dat er grenzen zijn overschreden, moet ze naar de rechter stappen, besluit de minister.

De Tilburgse hoogleraar Bestuurskunde had in een interview met radiozender L1afgelopen februari gezegd dat Wilders zich schuldig maakt aan het “demoniseren van minderheden” en daarmee bevolkingsgroepen apart zet. Hij vindt dat alle politieke partijen Wilders moeten aanvallen.

Wilders en zijn partij reageerden furieus op de uitspraken. “Iemand met zo'n autoriteit zou geen ideologische uitspraken mogen doen zonder enige wetenschappelijke grond”, aldus de partij. Op Twitter noemde Wilders Frissen bovendien een “ophitsende nepprof” en zijn uitspraken “haatzaaiende onzin”. 

© Nationale Onderwijsgids