Directeur VWO: ‘’bezuinig niet op de kinderopvang’’

Directeur van Stichting Voor Werkende Ouders (VWO), Marjet Winsemius, doet een oproep om niet te bezuinigen op de kinderopvang. Kinderopvang is volgens haar niet alleen goed voor de arbeidsmarkt, het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van kinderen. Volgens Winsemius kan een kleuterjuf aan onder andere de taalontwikkeling en motoriek zien welke kinderen naar de opvang zijn geweest, aldus WNL.

De huidige plannen vertellen ons dat ouders vanaf 2027 vrijwel niets meer hoeven te betalen aan kinderopvang. Er is voor 2027 namelijk 2,7 miljard euro gereserveerd. Het enige gevaar voor de ouders is het feit dat het nog niet zeker is of de tegemoetkoming daadwerkelijk doorgaat. Het nieuwe kabinet staat voor een bezuinigingsopgave, waardoor de kans aanwezig is dat de tegemoetkoming niet doorgaat. 

Verdeelde verwachtingen 

79 procent van de ouders wil dat het nieuwe kabinet gewoon doorgaat met de plannen voor de tegemoetkoming, dat blijkt uit een peiling onder 5091 ouders. Een minderheid, namelijk 34 procent, denkt dat de plannen daadwerkelijk doorgaan. "En dat terwijl de kinderopvang één van de grootste kostenposten (70 procent) van het huishoudboekje’’, schrijft Winsemius in een brief aan de formerende partijen.

Volgens Winsemius is het niet te voorspellen wat de PVV, NSC, VVD en BBB gaan doen. ”We hebben geen idee wat de PVV wil. De VVD is voor inkomensafhankelijke vergoeding. NSC zegt: je moet overgaan naar een directe financiering, maar met behoud van verschillende facetten als inkomsten onafhankelijk. BBB is duidelijk: alle drie dagen voor werkende ouders, vrijwilligers en mantelzorgers moet gratis”, aldus de VWO directeur. VWO hoopt vooral dat er niet wordt stilgezeten, maar dat er wel iets wordt ondernomen met betrekking tot deze kwestie. Volgens de organisatie moet ergens naartoe gewerkt worden. Dan kan je vervolgens daarop het budget aanpassen. "Ik kan ermee leven als die 2,7 miljard op een iets later moment komt.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema