Logo_nwo_logo

Zestien onlangs gepromoveerde onderzoekers kunnen onderzoek gaan doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen. zij ontvangen daarvoor een Rubiconbeurs van de
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. Dit met de onderzoeksfinancier.

De wetenschappers gaan onder andere onderzoek doen naar vluchtelingen in Italië, de evolutie van meercellige bacteriën en keizerskroningen in de nadagen van het Heilig Roomse Rijk. Ze gaan dat doen aan topinstituten als het École Française de Rome, Columbia University en Harvard University. 15 Rubicon-onderzoekers gaan voor 24 maanden naar het buitenland. 1 gaat voor 12 maanden. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De toekenningen betreffen de tweede financieringsronde van 2015.

In de lijst met toekenningen op de website van de NWO staan korte omschrijvingen van de gehonoreerde onderzoeksvoorstellen, evenals enkele feiten en cijfers voor deze financieringsronde.

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon, voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden. Het programma Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die uiteindelijk leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'.

© Nationale Onderwijsgids