Normal_failliet__grafiek

In juli 2015 zijn er, voor zittingsdag gecorrigeerd, ongeveer evenveel faillissementen uitgesproken als in juni. Het aantal faillissementen staat de afgelopen twee maanden op het laagste niveau sinds januari 2009. De dalende trend van het aantal faillissementen houdt aan.  In de sector onderwijs zijn er tot nu toe in 2015 33 bedrijven in de onderwijssector failliet gegaan. Hiervan zijn 26 bedrijven of instellingen en de resterende 7 zijn natuurlijke personen met eenmanszaken. Dat meldt CBS.

Het aantal in een maand uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Juli had 4 zittingsdagen, terwijl juni 5 zittingsdagen had. Voor een beter beeld van de ontwikkeling van het aantal faillissementen wordt daarom gekeken naar de voor zittingsdagen gecorrigeerde reeks. In juli en juni 2015 lag het zittingsdaggecorrigeerde aantal op het laagste niveau sinds januari 2009. Het aantal faillissementen piekte in mei 2013, daarna is er sprake van een dalende trend.

Er zijn 412 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) in juli 2015 failliet verklaard. Daarmee komt het aantal faillissementen in de eerste 7 maanden van 2015 uit op 3.325. Dat is 19 procent minder dan in dezelfde periode van 2014. De meeste faillissementen in juli zijn uitgesproken in de handel, namelijk 97. Het aantal faillissementen bij de financiële instellingen kwam uit op 69. De handel en de financiële dienstverlening tellen overigens ook de meeste bedrijven. Relatief gezien zijn de meeste bedrijven failliet verklaard in de branche vervoer en opslag (21).

© Nationale Onderwijsgids