Logo_rivm__logo

De ronde 2011-2014 van het Strategisch Onderzoek RIVM (SOR) blijkt bij grondige evaluatie succesvol en innovatief. In totaal 107 projecten resulteerden in promoties, databases en honderden publicaties: resultaten met hoge wetenschappelijke en maatschappelijke impact. Inmiddels is de opvolger, het Strategisch Programma RIVM (SPR) 2015-2018, met zes nieuwe speerpunten gestart. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

Het RIVM vervult als trusted advisor een spilfunctie tussen wetenschap, beleid en maatschappij op de kennisvelden gezondheid en milieu. Met het SOR staat het RIVM klaar voor de vragen van morgen. Zo draagt het RIVM bij aan een gezonde bevolking in een gezonde leefomgeving. Het programma heeft ook de internationale samenwerking versterkt.

Het SOR-evaluatierapport beschrijft welke inhoudelijke doelen zijn gehaald, zoals nieuwe kennis over gezond ouder worden, het gebruik van nieuwe technologie voor de leefomgeving en de volksgezondheid en de ontwikkeling van nieuwe modellen om gezondheidsrisico’s en risico’s voor de leefomgeving te beoordelen. Voorbeelden van innovatie zijn de tekenapp en iSPEX. Met de tekenapp zijn teken te herkennen, leer je ze te verwijderen en kun je een gevonden teek melden. iSPEX is een nieuwe techniek om fijnstof te meten met behulp van een iPhone. In beide projecten was de interactie met de burger (citizen science) een belangrijk facet.

SOR krijgt een vervolg met het Strategisch Programma RIVM (SPR) 2015-2018. De zes nieuwe speerpunten van SPR zijn: Gezondheid en afweer, gezondheidseconomie, integrale risicobeoordeling, kennisintegratie voor beleidsondersteuning, risicocommunicatie en wiskundige modellering van ziekten.

© Nationale Onderwijsgids