Normal_vumc_ingang_amsterdam_mailing

(Novum) - Laat jongeren die een zedendelict plegen, standaard psychiatrisch onderzoeken. Daarvoor pleit hoogleraar kinderpsychiatrie Theo Doreleijers van het VUmc. Psychiatrisch onderzoek bij jeugdige zedendelinquenten gebeurt al wel af en toe, maar lang nog niet genoeg, vindt hij. "Zodra ze bij de politie terechtkomen moet de eerste reflex zijn om een terzake deskundige psychiater of psycholoog in te schakelen", vindt Doreleijers.

Hij doet zijn pleidooi naar aanleiding van promotieonderzoek van Cyril Boonmann aan het VUmc, over jonge zedendelinquenten. Die ontdekte dat jongens die kinderen misbruiken, opvallend veel psychische problemen hebben. "Ze zijn veel vaker zelf ook misbruikt in hun jeugd en in deze groep is erg vaak sprake van autisme", aldus Doreleijers.

"Als je dit soort zedendelinquenten alleen maar justitieel benadert, ze opsluit in jeugdgevangenissen en niets doet aan de onderliggende stoornis, los je het probleem niet op en werk je recidive in de hand", stelt de hoogleraar, die zelf ook jarenlang behandelend psychiater is geweest.

Doreleijers en Boonmann delen jonge zedendelinquenten in in drie groepen: jongens die kleine kinderen misbruiken, jongens die leeftijdsgenoten aanranden en verkrachten en jongens die meedoen aan groepsverkrachtingen. "Jongens uit die laatste groep worden vaker gediagnosticeerd met antisociale gedragsstoornissen. In de tweede groep is er in beperkte mate sprake van autisme en in de eerste groep is dat heel prominent."

Hij legt uit: "het zijn pubers, de hormonen gieren door hun lijf, maar er is wel sprake van een ernstige contactstoornis. Vaak zijn het schuwe, verlegen kinderen. Als ze dan ook in een milieu zitten waar er niet over seksualiteit gepraat wordt, kan het heel erg misgaan. Bijvoorbeeld als zo'n jongen oppast bij een buurkind."

Niet alleen politie, maar ook anderen moeten bij ongepast seksueel gedrag bij kinderen zo snel mogelijk aan de bel te trekken. "Kinderen van 14 jaar die seksueel expliciete tekeningen maken, jongens die meisjes in borsten knijpen of meisjes die jongens in het kruis grijpen. Als een kind in uw omgeving zich zo gedraagt dat u het niet snapt, zoek dan hulp", adviseert Doreleijers.