Leraar krijgt acht jaar cel en tbs na het online misbruiken van ruim 70 kinderen

De 45-jarige Bas G. moet acht jaar de gevangenis in. Ook krijgt hij tbs met dwangverpleging. G. gaf twintig jaar les op een basisschool in Vlijmen. De docent had verschillende seksuele contacten met zo’n zeventig kinderen. Dat gebeurde voornamelijk online. G. benaderde jonge kinderen via Snapchat, nam naaktfoto’s van ze en maakte video’s. Dat meldt Omroep Brabant. 

G. filmde en fotografeerde al sinds 2004 jonge kinderen. Dat deed hij rondom het schoolplein of in een kleedkamer. Pas later begon het online misbruik en stond hij online bekend als 'Jeroentje 47'. Hij ging met jonge kinderen het gesprek aan over seks en wiste ze over te halen tot het doen van 'vieze' handelingen. 

Op een gegeven moment stapte G. weg van zijn computer of telefoon om in de echte wereld kinderen te ontmoeten. Nadat hij op een nudistenkamp aan het masturberen was in het bijzijn van kinderen, kwam de politie hem ophalen.

Kwetsbaarheid van jonge kinderen 

De rechtbank vindt het schandalig dat meester G. geen rekening hield met de gevoelens van de jonge kinderen. Sommigen waren pas zeven jaar. Als onderwijzer had G. moeten weten hoe kwetsbaar jonge kinderen zijn. G. zelf noemde zijn relatie met een dertienjarig meisje gelijkwaardig.

Nooit meer als leraar aan de slag 

De rechter zag geen andere optie dan hem te straffen met tbs en dwangverpleging.Dat komt ook vanwege de pedofiele stoornis en andere persoonlijkheidsstoornissen die G. heeft. Een beroepsverbod was niet nodig. G. zal nooit meer ergens als leraar aan de slag kunnen omdat hij nooit meer een verklaring omtrent goed gedrag krijgt.

Naaktcamping 

Het meisje uit Limburg waar G. drie jaar lang contact mee had deed uiteindelijk aangifte. Dit deed ze nadat G. in de meivakantie kinderen had benaderd op een naaktcamping en was verhoord door de politie. G. probeerde thuis meteen alle gegevens op zijn computer te wissen, maar uiteindelijk werden er alsnog 900 video’s en 23.000 foto’s gevonden.

Toen bekend werd dat G. leraar was breidde de politie het onderzoek uit. Vlak voordat het nieuwe schooljaar begon, op 29 augustus 2022, werd G. gearresteerd.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk