Logo_vnu_26121_not_logo_2015_def

De winnaars van de NOT Innovatie Awards voor primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs zijn bekend. In elke categorie werd een Publieksprijs en een Juryprijs toegekend. Deze in totaal zes prestigieuze onderscheidingen voor vernieuwende producten of diensten werden uitgereikt in de Jaarbeurs op de eerste dag van de Nationale Onderwijstentoonstelling, de vakbeurs voor onderwijsprofessionals. De beurs duurt nog tot en met zaterdag 31 januari.

Uit 25 door de vakjury genomineerde inzendingen koos het publiek als winnende innovaties:
Jij & de Gouden Eeuw, een onderwijsprogramma van het Rijksmuseum voor leerlingen van groep 6-8 van het primair onderwijs en klas 1-3 van het voortgezet onderwijs. Het programma is een uniek lesstof vervangend programma voor het tijdvak ‘Regenten en vorsten’. Het programma van het museum ontving ook de juryprijs voor basisonderwijs. Prowise Presenter won de publieksprijs voor het voortgezet onderwijs. Presenter heeft een speciale omgeving gerkegen voor het voortgezet onderwijs. En voor het MBO: LesLab LOB, een methode voor loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB).

De juryprijzen gingen naar MovieZone Serie van EYE voor het voortgezet onderwijs en On the Ground Reporter van Uitgeverij Deviant voor MBO. De award-winnende online jeugdserie Max & Billy’s Drill Machine Girl en de nieuwe serie Bardo’s Filmgebeuren op het bijbehorende platform www.serie.moviezone.nl biedt leerlingen uit het VO de kans om op een interactieve manier de wereld van film te ontdekken en zich hierin zelf verder te ontwikkelen. On the Ground Reporter is de eerste complete methode burgerschap voor het mbo waarbij een educatieve game centraal staat. In On the Ground Reporter kruipt de leerling in de rol van journalist, zoekt allerlei maatschappelijke problemen tot op de bodem uit en maakt hier uiteindelijk een radio-uitzending over. Door de methode volledig door te werken, voldoet de leerling aan de inhoudelijke eisen voor burgerschap.

Alle 25 nominaties worden de gehele beursperiode tentoongesteld langs de NOT-Innovatieroute voor PO, VO en MBO. Onder begeleiding van een deskundige kunnen onderwijsprofessionals in groepen van maximaal 20 personen de routes lopen die drie keer ’s ochtend en drie keer ’s middags van start gaan. De genomineerde exposanten geven in één minuut een korte pitch over hun innovatie.

© Nationale Onderwijsgids