Logo_wethouder_van_wageningen

Wethouder Elly van Wageningen van Onderwijs en Jeugdhulp in Lelystad heeft zich verdiept in leerplicht door mee te lopen binnen de verschillende werkterreinen, die hun bijdrage leveren ten behoeve van de Leerplichtwet. “Ik ben onder de indruk van de onaflatende inzet van al deze zeer betrokken mensen. Ik heb met eigen ogen gezien dat zij de jongeren die in de problemen komen niet in de kou laten staan en er veel aan doen om deze jongeren weer op de rails te krijgen,” aldus de wethouder.

Zomeractie
In de zomermaanden wisselen veel jongeren van school en van opleiding. Het risico op uitval is in deze maanden groot. Daarom is er de Zomeractie. Risicojongeren worden al voor de zomer door scholen gemeld bij de gemeente. Leerplichtambtenaren gaan met deze jongeren in gesprek en proberen ze te motiveren weer naar school te gaan. In september houdt de gemeente nog een grote “veegactie”, waarbij de jongeren thuis opgezocht worden door een consulent van het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC), die in gesprek gaat met de jongere en zijn of haar ouders met als doel de jongere weer naar school te krijgen. De wethouder ging met een RMC-consulent mee op pad. Wethouder Van Wageningen: “De bezoeken worden vooraf niet aangekondigd en elk bezoek is anders. Het is bijzonder om mee te maken en vooral om te zien hoe de consulent voor elke jongere ontzettend haar best doet.”

Startkwalificatie geeft meer kansen
Een startkwalificatie is het minimale onderwijsniveau dat nodig is om serieus kans te maken op geschoold werk. Jongeren met een kwalificatie hebben nu en in de toekomst dus meer kansen op de arbeidsmarkt. Het is de taak van de gemeente om voortijdige schoolverlaters te helpen toch een kwalificatie te halen. Vorig jaar zijn er ruim 600 jongeren in de zomeractie benaderd. Hoeveel jongeren dit jaar benaderd worden, hangt af van het aantal uitschrijvingen op scholen. Jongeren die voortijdig uitvallen en niet op  afspraken van de gemeente verschijnen krijgen thuis bezoek van de leerplichtambtenaar. 
 
© Nationale Onderwijsgids