Normal_munten

(Novum) - Doordat vakcentrale FNV in het algemeen drie procent meer loon eist, zijn er tot nu toe dit jaar flink minder nieuwe cao's afgesloten. In januari en februari werden de handtekeningen gezet onder twintig nieuwe cao's. Normaal zijn dat er vijftig, zo claimt werkgeversorganisatie AWVN woensdag.

Volgens AWVN zorgt het uitblijven van nieuwe afspraken voor onzekerheid, bij werknemers en werkgevers. "We weten onderhand dat juist onzekerheid bij de economische actoren de economisch ontwikkeling frustreert", schrijft de organisatie die werkgevers adviseert over de onderhandelingen.

FNV laat in een reactie weten 'niets onredelijks te vragen'. "Werknemers hebben jarenlang begrip gehad voor de financiële situatie van bedrijven als gevolg van de crisis", laat cao-coördinator van de vakcentrale Mariëtte Patijn weten. "Nu zien ze de bodem van hun portemonnee in zicht komen en vragen ze een loonsverhoging die net iets boven de inflatie uitkomt van het vorige jaar."

In de cao's die tot nu toe dit jaar wel werden afgesloten, ligt de gemiddelde stijging van de lonen net onder de anderhalf procent. Het Centraal Planbureau gaat er in zijn dinsdag gepubliceerde raming van uit dat dat ongeveer het gemiddelde zal zijn van alle cao's dit jaar.