Logo_algemene_onderwijsbond_aob_logo

(Novum) - De Algemene Onderwijsbond (AOb) is positief over het vrijdag gesloten begrotingsakkoord. Daarin is afgesproken dat zeshonderd miljoen wordt geïnvesteerd in onderwijs. Kleine scholen zijn minder enthousiast. Zij vinden dat van het geld dat voor onderwijs wordt uitgetrokken te weinig naar kleine scholen gaat.

"Voor goed onderwijs zijn investeringen nodig. We hebben daar een jaar op gehamerd, maar liepen steeds tegen een muur op,' zegt AOb-voorzitter Walter Dresscher. "Ik moet de oppositiepartijen en met name D66 een compliment maken dat het nu wel is gelukt."

Dresscher ziet mogelijkheden om iets te doen aan 'achterstallig onderhoud'. "In onderwijs is de afgelopen jaren stelselmatig te weinig geïnvesteerd", zegt hij. "We kunnen nu eindelijk de werkdruk te lijf, iets aan de te grote klassen doen, de problemen op de arbeidsmarkt aanpakken en beginnen met het herstel van het salarisgebouw. Hoe sneller we gaan renoveren, hoe meer baat onze leerlingen er bij hebben."

Stichting Behoud Kleine Scholen is niet blij met de manier waarop het geld wordt besteed. In 2015 en 2016 wordt twintig miljoen euro in kleine scholen gestoken, maar daarna houdt het op. Volgens de stichting zijn de 2400 scholen met minder dan 145 leerlingen de klos door de plannen van het kabinet. De stichting is een petitie gestart.