Leraar, Stockfreeimages, Pensioen

UTRECHT - Hoewel de verhoging van de pensioenleeftijd voor de overheid een behoorlijke besparing oplevert, brengt het voor scholen een flinke extra kostenpost met zich mee. Dat stelt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Een oudere werknemer die vlak voor zijn of haar pensioen zit, kost de school gemiddeld ongeveer 3700 euro per maand. Dat kan tot 2000 euro per maand hoger uitpakken dan de kosten voor een starter. Omdat de verhoogde pensioenleeftijd de komende jaren gefaseerd ingevoerd wordt, blijft dit probleem zich voorlopig voordoen.

Tevens is er een daling te zien van het aantal docenten in het voortgezet onderwijs, terwijl het leerlingenaantal blijft toenemen. Omdat er steeds vaker geen nieuwe leraar wordt aangenomen na pensionering van een leraar, zijn er de afgelopen jaren bijna ongemerkt meer dan 2000 banen verdwenen. Hetzelfde fenomeen is ook bij ondersteunend personeel te zien. Dit zorgt voor een steeds verder groeiende werkdruk van de overgebleven leraren, waardoor ingeleverd wordt op de kwaliteit van het onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem