Lezen voor de lijst in de onderbouw

GRONINGEN - Sinds de lancering eind vorig jaar telt de website 'Lezen voor de lijst' bijna twee miljoen pageviews. De Stichting Lezen en Bibliotheek.nl hebben vanwege dit grote succes besloten de website vanaf 15 oktober uit te breiden naar vmbo en de onderbouw havo/vwo.

De website is ontwikkeld door de Lerarenopleiding van de Rijksuniversiteit Groningen en helpt kinderen bij het vinden van boeken die aansluiten op hun leesniveau. In eerste instantie was de site alleen voor leerlingen in de bovenbouw, maar straks kunnen leerlingen al vanaf de onderbouw aan de slag om een goede leeslijst te maken. Zo kunnen ze zelf hun ontwikkeling op leesgebied bijhouden.

Er zijn zes verschillende leesniveaus en de website stimuleert leerlingen om naar een hoger niveau op te klimmen. Het principe is ontwikkeld aan de hand van onderzoek naar de literaire ontwikkeling van adolescenten in het voortgezet onderwijs van de Rijksuniversiteit Groningen. De site geeft adviezen voor de keuze en verwerking van boeken en moet zowel lees- als taalontwikkeling bij jongeren stimuleren.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem