Normal_ipad_rv

AMSTERDAM - Mensen die werkzaam zijn in het onderwijs, hebben binnenkort de mogelijkheid om anoniem aangifte van geweld en agressie op het werk te (laten) doen. Dankzij een nieuwe regeling hoeven docenten en onderwijsondersteuners voortaan bij de aangifte niet meer hun complete naam en adres te vermelden. Daardoor zal het makkelijker worden om naar de politie te stappen.

De regeling wordt eind september van kracht. Vanaf dat moment hoeft een werknemer niet zelf aangifte te doen, maar kan de werkgever dat doen. Het slachtoffer hoeft dan alleen een (geanonimiseerde) verklaring bij te sluiten. De werknemer kan ook zelf anoniem aangifte doen. In dat geval wordt zijn naam vervangen door een nummer.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) pleit al jaren voor de mogelijkheid om anoniem aangifte te doen na geweld op school. AOb-voorzitter Walter Dresscher noemt de regeling dan ook een stap in de goede richting. "Ik verwacht dat de bereidheid om aangifte te doen hierdoor zal toenemen. Waar het naar verwachting geen soelaas biedt, is bij gevallen waarin de leiding van een school zich verzet tegen aangifte."

Via Nieuwsbank.nl

 

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres