UvA-protesten leveren twintig meldingen over agressie op bij PersVeilig

PersVeilig heeft twintig meldingen ontvangen van journalisten omdat betogers van de Pro-Palestijnse protesten bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) zich agressief hebben gedragen richting hen. Dat bevestigt projectleider van PersVeilig Peter ter Velde na berichtgeving van NU.nl.

Volgens Ter Velde richtten de betogers zich vorige week nog op individuele journalisten en fotografen, maar richtte de agressie zich bij het protest van maandag tot de volledige pers. Hij ziet "echt een verschil", maar een reden voor de verandering heeft hij niet.

De journalisten die melding hebben gedaan kregen onder meer te maken met geduw, telefoons uit handen slaan, tegengehouden worden en het houden van vlaggen voor camera's zodat zij hun werk niet meer kunnen doen.

Vooralsnog geen aangiftes 

PersVeilig helpt de journalisten waar dat kan en adviseert ze over wat te doen. Ter Velde schat in dat het vooralsnog niet tot aangiftes komt, omdat de incidenten "hinderend, intimiderend en bedreigend" zijn, maar het niet om strafbare feiten gaat. Bovendien wordt aangifte doen volgens hem lastig omdat je niet weet tegen wie je dat moet doen omdat de agressieve betogers maskers droegen. "Dat maakt het extra ingewikkeld."

Door: ANP