'Onveilig gevoel op middelbare school is volstrekt onacceptabel'

Demissionair minister Mariëlle Paul van Primair en Voortgezet Onderwijs vindt de toename van incidenten op middelbare scholen ‘volstrekt onacceptabel’. Scholen ondervinden steeds meer heftige ongeregeldheden. Denk daarbij aan drugsdealers, grote vechtpartijen en prostitutie op de schooltoiletten. Dat meldt RTL Nieuws.

Schooldirecteuren, docenten en deskundigen spraken met RTL Nieuws. Zij wezen erop dat middelbare scholen binnen hun muren te maken krijgen met de zogenoemde straatcultuur. De Onderwijsinspectie geeft aan dit beeld te herkennen. Scholen, docenten, leerlingen en hun ouders dienden in de eerste vier maanden van 2024 een recordaantal veiligheidsmeldingen in bij de inspectie.

Geweld en agressie neemt toe 

“In het onderwijs is het geweld en agressie de laatste jaren toegenomen. Maar dat is helaas ook een maatschappelijke trend geworden”, aldus Paul in haar reactie aan RTL Nieuws.

Op school is je onveilig voelen onacceptabel, zo stelt Paul. Scholen moeten bij ernstige incidenten dan ook contact zoeken met de politie en aangifte doen.

'Oplossing ligt niet alleen bij scholen' 

Scholen kunnen deze problemen volgens Paul niet zelfstandig oplossen. Ze geeft aan bezig te zijn met het zoeken van een oplossing. “Scholen hoeven dit niet alleen op te lossen. Ook ouders, gemeenten en politie zijn hierin verantwoordelijk.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk 
Beeld: Rijksoverheid