Literatuurmuseum eert Gerard Reve met podcast 'Tien dagen Reve'

Vandaag, op 14 december, is het 100 jaar geleden dat Gerard Reve werd geboren. Het Literatuurmuseum, dat het archief van Reve beheert, viert dit met de podcast ‘Tien dagen Reve’. In deze podcast bespreken Jozien Wijkhuijs en Yentl van Stokkum het schrijverschap van Reve, zijn belangrijkste werk De avonden en diverse archiefstukken. Onderwerpen als tradities, rituelen, kerst, familiedynamieken, hypochondrie, droomduiding en oorlogstrauma komen aan bod. Tussen 22 en 31 december, de periode die centraal staat in De avonden, publiceert het Literatuurmuseum elke dag een nieuwe aflevering. Dat meldt het Literatuurmuseum. 

Samen met Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans wordt Gerard Reve (1923 - 2006) – die voluit Gerard Kornelis van het Reve heet – gerekend tot ‘De Grote Drie’ van de naoorlogse Nederlandse schrijvers. Zijn debuutroman De avonden is een klassieker en staat ook tegenwoordig, bijna tachtig jaar na publicatie, bij menig middelbare scholier op de boekenlijst. De avonden beschrijft de laatste tien dagen van 1946, vanuit de beleving van de jonge kantoorklerk Frits van Egters.  

De Avonden 

Journalist, schrijver en radiomaker Jozien Wijkhuijs leest al jaren De avonden tussen 22 en 31 december. Enkele jaren geleden deed ze een exemplaar cadeau aan dichter, toneelschrijver en performer Yentl van Stokkum. Yentl las het boek met frisse tegenzin en bleef halverwege steken, maar dit jaar waagt ze een nieuwe poging en spreekt hierover met Jozien in ‘Tien dagen Reve’. Zelf omschrijven ze de podcast als ‘een literatuurbespreking, een kletscast, een filosofische feestdagenpodcast en een onderzoek ineen’. 

Podcast 

Luister hier de trailer van ‘Tien dagen Reve’, de nieuwe podcast van het Literatuurmuseum. Abonneren is vanaf nu mogelijk in de podcastapp naar keuze. Vanaf 22 december is elke dag een nieuwe aflevering beschikbaar in alle reguliere podcast-apps.  

Door: Nationale Onderwijsgids