Kinderen moeten alsnog zwemdiploma kunnen halen, Den Haag kom in actie

Tijdens de laatste persconferentie kwam minister Kuipers met de positieve boodschap dat de meeste coronamaatregelen gaan verdwijnen. De zwemveiligheid in Nederland heeft zware klappen gekregen door het beleid van de afgelopen tijd. Tienduizenden kinderen zijn niet voor de zomer zwemvaardig. Het is nu aan Den Haag om zich open te stellen en het gesprek aan te gaan om dit te verbeteren. Dit meldt ANP Expert Support.

Daar waar minister Kuipers enkele weken geleden nog volmondig het 2G en 3G verdedigde, lijkt daar nu weinig meer van over. Het controversiële coronatoegangsbewijs verdwijnt zelfs in de ijskast. Maar mijn vraag is: “Hoe koud staat die ijskast?”

Opgelegde regels 

De zwemveiligheid in Nederland heeft alle klappen van de coronazweep gekregen en is gezakt tot een beschamend dieptepunt. Veel zwembaden verscholen zich achter de opgelegde regels van de controlerende gemeenten. Gemeenten daaropvolgend verscholen zich achter het ministerie van VWS die op hun beurt wezen weer naar het belang van de maatregelen met betrekking tot het pandemisch gevaar van het coronavirus.

Zwemdiploma 

Minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport meldde ons vorige maand dat 69.000 tot 92.000 kinderen nog geen zwemdiploma hebben, maar dit wel hadden gewild. Zij wijt dit grotendeels aan de coronamaatregelen. Dit gaat zwaar wegen deze zomer. Het is een absurde score die, naar blijkt, vrijwel van de ene op de andere dag opgeheven kan worden.

Het gesprek moet begonnen worden om te voorkomen dat bij een volgende paniekreactie niet weer duizenden kinderen zonder zwemdiploma op straat komen te staan. Aan Den Haag om de eerste stap te zetten om in gesprek te gaan met de zwembranche, zonder het opgebouwde oud zeer in de weg te laten staan. Het zal een zware slag zijn, maar het is hard nodig.

Door: Nationale Onderwijsgids