Normal_rijksuniversiteit_groningen_logo

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bestaat dit jaar 405 jaar. In een periode van tien dagen in juni trakteert de universiteit studenten, medewerkers, alumni, Stad en ommeland en (internationale) relaties op een gevarieerd programma aan de hand van het thema All Inclusive. De voornaamste evenementen zijn de Nacht van Kunst en Wetenschap, een theatervoorstelling, een alumnidag, en een groot internationaal academisch congres over inclusiviteit op 6 en 7 juni 2019 in het Academiegebouw. Tijdens deze conferentie, met de titel ‘Growing together: celebrating diversity and fostering inclusion’, zijn voor het eerst tientallen vooraanstaande wetenschappers met betrekking tot dit thema verzameld. Dit meldt de RUG.

Veelzijdig onderwerp

De Academische Raad van dit 81e lustrum van de RUG staat onder voorzitterschap van dr. Mónica López Lopez, Rosalind Franklin Fellow aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. 
 

Bekende sprekers 

Het uitgebreide programma omvat bekende en vooraanstaande wetenschappers van over de hele wereld, die hun kennis voor het lustrum van de RUG samenbrengen. De hoofdsprekers op de beide conferentieochtenden zijn professor Philomena Essed (Antioch University’s Graduate School of Leadership and Change & Universiteit Utrecht), professor Kimberlé Crenshaw (UCLA), professor Glenn Adams (University of Kansas), professor Jonathan Jansen (University of the Western Cape) and dr. Saran Stewart (University of West Indies). De conferentie verwelkomt daarnaast ook sprekers als journalist en Nederlandse vrouwenvertegenwoordiger bij de VN Clarice Gargard, prof. dr. Janet Thompson Jackson (RUG) en vele anderen. Enkele van de belangrijke (internationale) gasten worden ook uitgenodigd te spreken tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap.
 

Kate Zernike

De middagprogramma’s op 6 en 7 juni bestaan uit verschillende keuzeonderdelen over onderwerpen zoals het analyseren, meten en implementeren van sociale inclusiviteit vanuit institutionele en wetenschappelijke oogpunten; de inclusieve maatschappij en duurzame vrede; de manieren waarop diversiteit de maatschappij raakt; ethiek en integriteit; intersectionele perspectieven; dekolonisering van methodologieën; inclusieve scholen; en de rol van diversity officers. 
 
De tweedaagse conferentie vindt plaats in het Academiegebouw aan de Broerstraat 5. Meer informatie is hier te vinden. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids