Legio Museum eert jarige Rijksuniversiteit Groningen met Academiegebouw van LEGO

Er is door het bestuur van het LEGiO museum de afgelopen maanden hard aan gewerkt om een imposant bouwwerk terug te halen uit Duitsland: Het door Johannes Bey gebouwde Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Dat meldt het LEGiO museum.

Het gebouw bevat ongeveer 70.000 LEGO-elementen en is qua lengte het grootste gebouw dat het museum in haar miniatuurstad heeft mogen opnemen. De lengte van het gebouw is een indrukwekkende 179 cm, de breedte is 65cm en de toren, het meest markante onderdeel van het gebouw is maar liefst 144 cm hoog.

Johannes Bey 

In december 2023 werd er over dit gebouw geschreven in de regionale media. Johannes Bey, student aan de masteropleiding Euroculture aan de RUG, bouwde in zijn spaarzame vrije uren als student aan het bouwwerk en presenteerde zijn bouwwerk bij zijn afstuderen op 30 november 2023. Na zijn afstuderen haalde Johannes het gebouw in delen uit elkaar en transporteerde het in dozen en kratten naar zijn woonplaats in het zuiden van Duitsland.  

De vrijwilligers en het bestuur van het LEGiO museum werden op diverse manieren op het bouwwerk geattendeerd. Dit zorgde ervoor dat het museum contact zocht met Bey om te proberen het gebouw in bruileen te krijgen. Bey gaf echter aan het gebouw graag te willen verkopen. Daarop is besloten het gebouw van Bey over te nemen.  

Rijksuniversiteit Groningen bestaat 410 jaar 

Vanaf maandag 20 mei 2024 is het gebouw in de miniatuurstad van het LEGiO museum te vinden. Dit omdat de Rijksuniversiteit Groningen vanaf 21 mei viert dat het 410 jaar bestaat. “Om een beetje bij te dragen aan dit mooie lustrum hebben we alles op alles gezet om het gebouw voor die datum naar ons museum te halen.”, zegt Richard Topelen, voorzitter van het LEGiO museum. “Ik kan het bijna niet geloven dat een door mij gebouwd bouwwerk vanaf nu in een echt museum te vinden zal zijn.”, zegt de 24-jarige Bey hierover.

Door: Nationale Onderwijsgids