Normal_handboeien_arrestatie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep 13 maanden celstraf geëist tegen een voormalig CBR-examinator. Hij zou tussen 2011 en 2014 honderden mensen hebben laten betalen voor hun praktijkexamen. Dit meldt Het Parool.

De rechtbank veroordeelde de CBR-examinator in 2016 tot een gevangenisstraf van negen maanden. Drie medeplichtige rijschoolhouders kregen taakstraffen opgelegd. Drie van de vier verdachten zijn tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan. Het OM diende in alle vier de zaken hoger beroep in.
 
Het OM eist nu in hoger beroep 13 maanden celstraf tegen de CBR-examinator. Tegen de drie voormalig rijschoolhouders is nu acht maanden cel geëist. Bovendien mogen de verdachten vijf jaar lang niet het beroep van rijschoolhouder, rijinstructeur en rijexaminator uitvoeren, als het aan het OM ligt. 
 
De politie kreeg de examinator uit Purmerend in het vizier na een aangifte van het CBR. Uit onderzoek van het bureau was namelijk naar voren gekomen dat opvallend veel kandidaten hun rijbewijs haalden als de man hun examinator was.
 
Ook drie rijschoolhouders zaten in het complot. De examinator nam via de verdachte rijschoolhouders geld van kandidaten aan waarna ze voor het praktijkexamen slaagden, ongeacht hoe ze tijdens het examen presteerden. Dat liep op tot soms wel 3000 euro.
 
Alle 'geslaagden' hebben van het CBR destijds hun rijbewijs moeten inleveren. Een deel van hen ging in hoger beroep en mocht het rijbewijs houden na het halen van een rijtest.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids