Normal_ouderen_bejaarden_cursus_computer

De Vrije Universiteit van Amsterdam heeft een wetenschappelijk onderbouwde online vriendschapscursus ontwikkeld die eenzaamheid tegengaat en deelnemers helpt met het opbouwen en onderhouden van hun sociale netwerk. 

De online cursus, ontwikkeld door socioloog Tamara Bouwman, is gebaseerd op een groepscursus die al jaren effectief wordt ingezet. De methode richt zich onder andere op het maken en behouden van contact, verwachtingen van vriendschap en zelfwaardering.

In samenwerking met stichting Gouden Dagen, die zich inzet tegen eenzaamheid onder ouderen, moet de online cursus grootschalig worden aangeboden aan ouderen die er baat bij hebben.

Uit een eerste test blijkt dat de cursus mensen helpt. Nu maakt het leerprogramma kans op de Medische Inspirator prijs waarmee 100.000 euro gemoeid is. Met die financiële injectie zou de cursus, die tot stand kwam in nauwe samenwerking met de doelgroep, in een keer toegankelijk kunnen worden voor een groot publiek.

Medische Inspirator Prijs

De Medische Inspirator prijs is een prijs voor het meest inspirerende samenwerkingsverband tussen patiënt en onderzoeker. Elk jaar wordt er door een onafhankelijke jury van experts, de genomineerden geselecteerd waarbij er ook gekeken wordt naar patiëntparticipatie.

Voor deze Medische Inspirator prijs start de campagne op 14 januari 2019 om 12 uur. Tijdens deze campagneperiode kan het algemeen publiek stemmen op de meest inspirerende samenwerking op zonmw.nl/stemnu.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids