Een socialere treinreis door het gebruik van kletskaartjes in mobielvrije zones

Twee studenten van de HAN in Nijmegen introduceren vandaag mobielvrije zones in de trein. Dat zal best lastig worden, want heel eerlijk, iedereen pakt toch zijn/haar telefoon erbij als we een stuk met de trein moeten reizen. Maar zonder telefoon wordt het misschien een stuk socialer. Dat meldt Metro. 

Bedrijven en restaurants hebben ze al: mobielvrije zones. In de trein hebben we eigenlijk alleen de stiltecoupé, en ook daar zit iedereen naar een schermpje te kijken.

Empatisch vermorgen en eenzaamheid 

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 130 keer per dag hun telefoon openen. Het empathisch vermogen gaat achteruit als je vaak je mobiel gebruikt en ook gevoelens van eenzaamheid steken de kop op. Studentes Femke Peters en Laurien Schimmer gingen op onderzoek uit en wilden weten waarom we toch allemaal op onze telefoon zitten in de trein.

Zelf reizen ze ook vaak met de trein en ook zij zitten tijdens een treinreis op hun telefoon. De studentes deden vooraf onderzoek in de trein en vroegen verschillende treinreizigers naar hun telefoongebruik.

Kletskaartjes 

Op het traject tussen Utrecht en Zwolle zullen morgen na de avondspits mobielvrije zones in treinen worden geïnstalleerd. De actie heet Ontspoord, omdat we volgens de studentes 'compleet het spoor bijster zijn wat betreft ons telefoongebruik'.  In de mobielvrije zones liggen dan ‘kletskaartjes’ klaar. Reizigers kunnen elkaar daarmee vragen stellen en zo een praatje maken met hun medepassagiers.

Ook een conducteur die de studenten had gesproken verbaast zich over het telefoongebruik van de passagiers. Hij vond het idee van de kletskaartjes dan ook erg leuk en zal het initiatief dan ook omroepen tijdens de treinreis.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk