Normal_internet__pc__muis__computer__ict

Geen enkele beroepsrichting kent zo’n sterke mate van krapte als de ict. Dit blijkt uit een nieuw rapport van UWV over de ict-arbeidsmarkt. De helft van de ict-vacatures wordt door werkgevers beschouwd als moeilijk vervulbaar, omdat sollicitanten niet over de juiste kwalificaties beschikken. Vooral bij banen op hbo-niveau spelen de problemen. Dit meldt UWV.

Het huidige aanbod van werkzoekenden sluit vaak niet goed aan op de vraag van werkgevers. Van de ict-werkgevers die kampen met personeelstekorten geeft zes op de tien aan dat vacatures niet vervuld kunnen worden omdat sollicitanten niet over de juiste kwalificaties beschikken.
 
Freek Kalkhoven, arbeidsmarktadviseur van UWV: “In de ict is er een duidelijke kwalitatieve mismatch: de vereiste kennis is vaak specifiek en moet up-to-date zijn. Er zijn veel werkzoekenden met een lager opleidingsniveau dan werkgevers vragen.“ Werkgevers staan steeds vaker open voor scholingsprojecten voor werkzoekenden. Dit biedt kansen voor werklozen en zij-instromers. 
 
Uit de cijfers van UWV blijkt verder dat ict-vacatures het moeilijkst te vervullen zijn in het midden en zuiden van Nederland. Met name in de regio’s Haaglanden, Amsterdam, Utrecht en Zuidoost-Brabant is de nood hoog. De sectoren informatie en communicatie, overheid, onderwijs en zakelijke dienstverlening hebben de meeste moeite om ict-vacatures in te vullen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids