Logo_download

In sommige regio’s moeten leerlingen nog steeds veel te lang wachten voordat ze hun rijexamen kunnen afleggen. Afspraak was dat de wachttijd voor een eerste praktijkexamen niet langer mag zijn dan zeven weken. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat dit in 2017 voor het tweede jaar op rij vaak niet is gelukt. Dit meldt RTL Nieuws.

In Leiden, Utrecht en Rijswijk waren de wachttijden het langst: bijna driekwart jaar langer was de wachttijd langer dan 7 weken. Noord-Nederland daarentegen voldeed over het algemeen wel aan de gemaakte afspraken tussen de minister en het Centraal Bureau voor Rijvaardigheid (CBR). 
 
De problemen met de wachttijden begonnen een jaar eerder. In 2016 waren de wachttijden veel langer dan in 2015. In 2015 werd de norm van zeven weken nog in 93 procent van de weken gehaald. In 2016 was dit opeens gezakt naar 63 procent. Het CBR gaf toen als reden dat er meer leerlingen examen wilden doen vanwege de aangetrokken economie. 
 
Inmiddels heeft het CBR meer mensen aangenomen, maar in 2017 waren de wachttijden niet veel verbeterd. Ook in 2017 zou dit komen doordat meer leerlingen wilden afrijden, en ook kostte het meer tijd dan gedacht om nieuwe examinatoren aan te nemen, aldus het CBR.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids