Normal_game_controller

Het congres HRM & het Onderwijs vindt dit jaar op 28 november plaats. Een van de sprekers op het congres is Natuurkunde docent Bart Giethoorn. Hij gaat vertellen hoe docenten 'gamification' het onderwijs leuker en beter kan maken. Niet alleen voor leerlingen, maar ook voor docenten en schoolleiders. Dit meldt HRM & het Onderwijs.

Giethoorn ging zich verdiepen in gamification nadat hem opviel dat zijn leerlingen elke pauze spelletjes deden op hun telefoon of tablet, vertelt hij in een interview met ThiemeMeulenhof. Waarom lukt het games wel om kinderen te boeien terwijl ze tijdens de les nog wel een afhaken?, vroeg hij zich af. Dat zette hem ertoe aan uit te zoeken hoe je spelprincipes kunt vertalen naar de lessen in de klas. Door spelelementen en denkwijzen uit het spelen te gebruiken om activiteiten uitdagender te maken wil hij leerlingen motiveren en hun gedrag in de klas veranderen.

Met gamification wordt ook de rol van de docent anders: van uitvoerder naar ontwerper van lessen. Dat leidt tot een actievere vorm van onderwijs, voor leerlingen en docenten. Dat is in het begin misschien even wennen maar Giethoorn is overtuigd van de meerwaarde van 'activerend' onderwijs: "Als leerlingen keuzes durven maken, groeien ze niet alleen cognitief maar ook als mens".

Gamification versterkt aan de ene kant de autonomie - leerlingen krijgen meer gevoel van verantwoordelijkheid en regie - maar aan de andere kant leren ze ook samenwerken. Ook voor leraren is het prettig dat ze meer vrijheid krijgen in het vormgeven van hun lessen. Dat laatste kost wel tijd, docenten en schoolleiders moeten daar dan ook rekening mee houden, adviseert Giethoorn. "Met collega's ideeën ontwikkelen over hoe we les willen geven: ik zie het te weinig. Binnen de sectie gebeurt het nog wel, maar schoolbreed veel minder. Daar kan HR zeker een rol in spelen."

Het congres HRM & het Onderwijs is al 9 jaar, met jaarlijks 250 deelnemers, het jaarcongres voor & door HR, bestuur/directie en schoolleiders in het onderwijs, van voorschools onderwijs tot PO-VO-MBO-HBO-WO. Volg daarnaast het uitgebreide programma, met inspirerende keynote lezing, innovatieve kansrijke praktijkcases en praktijkgerichte workshoplezingen of ga in dialoog & in verbinding tijdens de verdiepingsessies. Kom ook 28 november en laat je inspireren. Meld je snel aan via onze actiepagina en krijg 75,- euro exclusieve korting!

(Dit is een advertorial)