Normal_techniek_wetenschap_kind_jongen_buiten_onderzoeken_ontdekken

Op het Malieveld in Den Haag is gisteren de tweede editie van het Generation Discover festival geopend. Tijdens dit vijfdaagse evenement kunnen jongeren spelenderwijs kennismaken met wetenschap en technologie. Dit meldt Generation Discover.

Het interactieve festival is van woensdag 4 tot en met zondag 8 oktober gratis te bezoeken. Er worden meer dan 30.000 geïnteresseerden verwacht. De gemeente Den Haag ontvang voor het tweede jaar op rij dit evenement. Saskia Bruines licht toe: “Het is van groot belang dat bedrijven en andere partners de krachten bundelen om techniek en innovatie onder de aandacht te brengen bij de jeugd. Dat gebeurt op het Generation Discover festival, waar vorig jaar en ook dit jaar veel belangstelling voor is. Techniekonderwijs is essentieel voor de toekomst.”
 
De denkkracht van basisschoolleerlingen werd al eerder gestimuleerd met de Generation Discover bright ideas challenge, waarbij de kinderen werden uitgedaagd om oplossingen op het gebied van energie, water en voedsel te bedenken. In de categorie energie won de Liduina Basisschool uit Den Haag met ’Flying Dutch Man’, een betaalbaar en schaalbaar idee om energie op te wekken met afvoerwater, door kleine propellers te plaatsen in de sanitaire voorzieningen van huishoudens. Zij wonnen ook de publieksprijs. In de categorie voedsel won OBS Montessorischool uit Emmen met de ‘Farm Cube’: een voedselplatform op zee, dat gebruik maakt van gefilterd zeewater voor het verbouwen van de gewassen. Basisschool Kameleon-Eureka uit Den Helder won in de categorie water met hun ‘Waterwalker’. Dit is een draagbaar apparaat om drinkwater uit de lucht te halen door middel van een koelsysteem.  
 
De komende dagen kunnen leerlingen, leraren, (groot)ouders en andere geïnteresseerden in verschillende futuristische Domes op ontdekkingreis in de wereld van morgen. Ze kunnen onder meer energie opwekken door te dansen op een kinetische dansvloer, bouwen aan de stad van de toekomst, een cybercrime oplossen en racen met een zoutwaterauto. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids