Normal_tweede_kamer

De leerlingen van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) hadden vandaag een primeur; zij gingen virtueel op schoolreis naar Schiphol en De Tweede Kamer zonder hun eigen klaslokaal te verlaten. Hiervoor gebruikten ze Google Expedities, een onderwijstool waarmee je virtuele excursies over de hele wereld kunt maken of begeleiden. Dit meldt Google.

De keuze voor De Tweede Kamer en Schiphol is gebaseerd op een rondvraag langs leraren in het Nederlandse onderwijs. Over enkele weken zal ook de haven van Rotterdam worden toegevoegd aan de Nederlandse expedities. Naast deze Nederlandse bestemmingen kunnen scholieren ook virtueel op excursie gaan naar zo’n 250 bezienswaardigheden wereldwijd; van Machu Picchu tot Antarctica of naar het internationale ruimtestation ISS.
 
Om virtueel op schoolreis te gaan heeft de klas in Etten-Leur gebruik gemaakt van een VR viewer en een mobiele telefoon waarop de Expedities app was geïnstalleerd. De leraar selecteerde een bestemming en het gehele klaslokaal ging daar vervolgens automatisch naar toe. Niet alleen konden de leerlingen rondkijken op de locaties, ze kregen ook uitleg en achtergronden bij wat ze zagen. 
 
Khadija Arib, Voorzitter van de Tweede Kamer: “De Tweede Kamer is altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om jongeren bij de politiek te betrekken. Door ze de Kamer op zo’n moderne wijze te laten zien, te laten beleven eigenlijk, kunnen ze zien wat Kamerleden precies doen en wat hen bezig houdt. Maar we brengen de Kamer niet alleen naar jongeren toe; we hopen ook dat zij naar de Kamer komen. Iedereen is van harte welkom om debatten bij te wonen. Dat geldt in het bijzonder voor schoolklassen. We vertellen jongeren graag over hoe onze parlementaire democratie werkt.”
 
Google Expedities maakt het mogelijk dat leraren computergebruik in hun lessen weven, waardoor abstracte concepten tot leven komen en scholieren dieper inzicht krijgen in de wereld buiten het klaslokaal. De onderwijstool  is bedoeld voor klassen en kleine groepen. Een docent kan als 'gids' groepjes 'verkenners' door verzamelingen 360°- en 3D-afbeeldingen leiden en onderweg bezienswaardigheden aanwijzen via een virtual reality viewer.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids