Normal_vrouw_werk_student_personeel343

Koning Willem Alexander bezoekt op 4 september het Jaarevent van de stichting Topvrouwen in het Haagse Louwman automuseum. Inmiddels hebben zich hiervoor meer dan 300 deelnemers aangemeld, een representatieve afspiegeling van zowel topmannen van de top 200 bedrijven in Nederland als topvrouwen uit de Topvrouwen database. Dit meldt VNO-NCW.

De stichting Topvrouwen, een initiatief van werkgeversorganisatie VNO-NCW en het ministerie van onderwijs, heeft tot doel om meer vrouwen te laten doorstromen naar bestuurlijke- en toezichthoudende topfuncties. Tijdens het event ontmoeten huidige én potentiële bestuurders en toezichthouders elkaar ter ondersteuning van deze doelstelling en worden nieuwe contacten gelegd.

Naast presentaties en een demonstratie van de database van de stichting (met inmiddels meer dan 1.350 board ready topvrouwen), neemt de Koning de interviewbundel ‘Top! Daadkrachtige mannen en vrouwen over gender diversity’ in ontvangst. Ook spreekt bijvoorbeeld Vicki Saunders van SheEO en is er alle gelegenheid om te netwerken of spreken met diverse topbestuurders.

Tevens wordt er (in navolging van de eerste internationale topvrouwen CEO ronde tafel tijdens het staatsbezoek aan Italië in juni jongstleden) een Nederlands-Italiaanse overeenkomst getekend door o.a. demissionair Minister Lilianne Ploumen, Hans de Boer, voorzitter werkgeversorganisatie VNO-NCW en de Italiaanse ambassadeur de heer Francesco Azzarello. Beide landen willen zich inzetten voor meer topvrouw-bijeenkomsten op internationaal niveau door onder meer nationale databases op elkaar af te stemmen, waardoor bijvoorbeeld ook topbenoemingen over de grens gefaciliteerd worden.

De stichting Topvrouwen biedt via de database www.topvrouwen.nl een ingang voor bedrijven, instellingen en executive searchbureaus die op zoek zijn naar vrouwelijke kandidaten voor een raad van bestuur, de raad van commissarissen of een raad van toezicht. De database draagt bij aan de doelstelling dat in beide raden van bedrijven in 2023 het aandeel vrouwen minstens 30 procent is. Inmiddels zijn er meer dan 1.350 topvrouwen opgenomen in de database, waarmee de mythe wordt ontkracht 'dat het moeilijk is om topvrouwen te vinden’.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids