Normal_universiteit_wageningen

Over vijf jaar moet minstens een kwart van de hoogleraren aan de Universiteit Wageningen vrouw zijn. Dat heeft de universiteit afgesproken met minister Bussemaker van Onderwijs. De groene universiteit heeft van alle Nederlandse universiteiten het minste aantal vrouwen op een hoge positie in dienst. Dit meldt de Gelderlander.

Het aandeel vrouwelijke hoogleraren in Wageningen is nog geen acht procent van het totale aantal hoogleraren. De universiteit zal er dus hard aan moeten werken om dit aantal op te schroeven naar 25 procent in vijf jaar tijd. Volgens een woordvoerder is de doelstelling echter prima haalbaar: “Het is een realistisch streefcijfer omdat de komende jaren veel mannelijke leerstoelhouders met pensioen gaan. Voor die vrijkomende plekken zeggen we nadrukkelijk tegen de selectiecommissies: hou rekening met het genderverhaal.”

Vorig jaar bleek uit cijfers van de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren dat het aantal vrouwen dat een toppositie heeft in de Nederlandse wetenschap nog steeds relatief gering is. Hoewel ongeveer evenveel vrouwen als mannen aan de universiteit afstuderen is landelijk gezien slechts iets meer dan 17 procent van de hoogleraren vrouw. Daarmee staat Nederland op de vierde laagste plaats in Europa. In december schreef minister Bussemaker in een brief aan de Tweede Kamer dat ze wil dat op Nederlandse universiteiten in de nabije toekomst minstens dertig procent van de hoogleraren vrouw is.

© Nationale Onderwijsgids