Normal_bouwvakker_bouw_bouwpersoneel

Het programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken van het ministerie van Sociale Zaken organiseert op woensdag 12 april een themabijeenkomst Leren en Opleiden. Uit recent onderzoek in opdracht van het ministerie blijkt dat mbo-studenten en (leer-)bedrijven vinden dat het aanleren van gezond en veilig werken in de beroepsopleiding beter kan. Tijdens deze interactieve bijeenkomst gaan branches, bedrijven en mbo-instellingen met elkaar in gesprek over het verbeteren van de aansluiting tussen beroepsopleidingen en de werkvloer in gezond en veilig werken. Dit meldt Zelfregulering Gezond & Veilig Werken.

Veel studenten die starten met een stage of leerwerkplek ervaren dat zij nog niet voldoende weten van gezond en veilig werken in de praktijk. Daarnaast weten zij vaak niet goed hoe zij hier het gesprek over aan kunnen gaan met hun leidinggevende of collega's. Ook (leer-)bedrijven vinden dat  opleidingen meer aandacht zouden moeten besteden aan dit onderwerp. De bijeenkomst voor zowel bedrijven als onderwijsinstellingen is bedoeld om samen uit te zoeken wat er nodig is om de aansluiting tussen onderwijs en werkvloer te verbeteren.

Tijdens de bijeenkomst komen twee praktijkvoorbeelden van samenwerking tussen onderwijs, bedrijven en branches aan bod. Cees Jan Asselbergs van Deltalinqs vertelt over het initiatief RDM Training Plant, een trainingsfaciliteit in het hart van de Rotterdamse haven waar zowel mbo- en hbo-studenten als bestaand personeel in de petrochemie en procesindustrie veilig leren werken. Simone van Wilgen van Votob vertelt over de maatwerkopleidingen van Votob Academy speciaal voor operators in de tankopslagsector. Door gezamenlijke input van bedrijven biedt de Votob Academy inmiddels twee volledige mbo-opleidingen aan.

Meer informatie over de bijeenkomst en aanmelding op www.gezondenveiligwerkt.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids