Normal_splitsing__fusie__keuzeweg__samenwerking

Op verkiezingsdag, woensdag 15 maart, worden leerlingen van het Deltion College in Zwolle en ROC Mondriaan in Den Haag klaargestoomd om te gaan stemmen tijdens een speciaal verkiezingsfestival. De verkiezingsfestivals worden georganiseerd door ProDemos in samenwerking met de twee mbo-instellingen. Dit meldt Prodemos.

Tijdens het verkiezingsfestival kunnen leerlingen onder andere rode (oneens) en groene (eens) stickers plakken bij stellingen van de Stemwijzer. Ook kunnen ze meedoen aan een quiz. Daarnaast is er het debat ‘Over de lijn’, waarin leerlingen hun meningen kunnen geven over stellingen uit de StemWijzer door links of rechts van een lijn te gaan staan. 
 
Doel van het festival is om mbo-leerlingen op een luchtige manier te informeren over de verkiezingen om ze zo aan te sporen te gaan stemmen. Juist voor jongeren is dat belangrijk, omdat uit onderzoek blijkt dat jongeren die de eerste keer dat ze mogen stemmen dat ook daadwerkelijk doen, vaak de rest van hun leven blijven stemmen.
 
In de weken voor de verkiezingsfestivals worden ruim 80 gastlessen over politiek en verkiezingen gegeven aan de leerlingen. Ook stemmen de leerlingen voor de Scholierenverkiezingen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids