Logo_logo_op_verhaal_komen_2

Stichting Lezen organiseert op 5 april het congres Lezen Centraal 2017 over de laatste trends en ontwikkelingen in het denken over leesbevordering. Met als thema 'Op verhaal komen' richt het programma zich specifiek op het verhaal en de creatieve middelen die verhalenmakers inzetten om lezers te raken. Bekende schrijvers, dichters en journalisten zullen in lezingen of workshops hun inzichten delen over verhalen, verbeelding, (creatief) schrijven en leesgedrag. Dichter, columniste en voordrachtskunstenaar Ellen Deckwitz treedt op als dagvoorzitter. Dit meldt Stichting Lezen.

Het congres is bedoeld voor medewerkers in de kinderopvang, docenten (van basisonderwijs tot en met hbo), beleidsmakers, bibliotheekmedewerkers, onderzoekers en andere geïnteresseerden in leesbevordering. De dag gaat van start met een plenair gedeelte waarin auteur Arnon Grunberg, Volkskrant-beeldredacteur Frank Schallmeier en literatuurwetenschapper Emy Koopman aan het woord komen. Daarna staan er diverse workshops op het programma waar de deelnemer uit kan kiezen.

Centraal in al deze activiteiten is de zoektocht naar de creatieve middelen die verhalenmakers inzetten om de lezer, luisteraar of kijker ontroerd, ontzet, verheugd, verward of verrijkt achter te laten. Wie verhalen tot zich neemt, benut zijn verbeeldingskracht en leert zodoende de verhalen van een ander beter te begrijpen en waarderen. Bovendien kan kennismaking met het creatieve maakproces meehelpen het verhaalbegrip te vergroten. Belangrijk voor docenten en begeleiders zelf, maar ook voor de kinderen en jongeren met wie zij werken.

Het congres Lezen Centraal 2017 vindt plaats op 5 april in TivolieVredenburg in Utrecht. Lezen Centraal is voor 6 RU gevalideerd door het Register Leraar.nl. Inschrijven voor het congres kan tot 25 maart via het inschrijfformulier. Meer informatie over het congres op www.lezen.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids