Normal_robot__robotisering__jongere

Er is goed nieuws voor mensen met een baan die in de toekomst mogelijk door robots wordt overgenomen. Smart Robotics, Nederlands eerste en enige uitzendbureau voor robots, gaat een driedaagse opleiding aanbieden die mensen moet leren omgaan met robots. Dit betekent dat banen die op termijn op de tocht stonden door de opkomst van robotica nu door omscholing van de werknemers kunnen blijven bestaan. Dit melden NOS en NU.nl.

Onderzoeksbureau Deloitte waarschuwde vorig jaar al dat veel banen op termijn zullen worden overgenomen door robots. De verder schrijdende automatisering zou zorgen voor het verdwijnen van veel banen op mbo-niveau. Sandee, medeoprichter van Smart Robotics: "Automatisering betekent dat er banen verdwijnen, dat is niet te voorkomen. Wij willen mensen omscholen die eerder het werk van de robot deden. In veel gevallen gaan ze in de toekomst mét de robot werken." 
 
Werknemers krijgen niet alleen cursus hoe met de robots om te gaan. Ze worden ook gerustgesteld. "We willen de cursisten ook leren dat robots geen bedreiging hoeven te zijn, maar juist hun baan kunnen redden", zegt Menting, één van de oprichters van Smart Robotics. 
 
Momenteel is het snelgroeiende bedrijf met vijftien medewerkers druk bezig om de opleiding op poten te zetten. De bedoeling is om aan het eind van 2017 van start te gaan. “We willen beginnen met het opleiden van driehonderd man in de maand, maar dat moet uiteindelijk uitgroeien tot het tienvoudige”, aldus Sandee.
 
Volgens Menting zitten veel bedrijven te springen om robots die flexibel ingezet kunnen worden. Ze worden ingehuurd voor zo lang bedrijven ze nodig hebben en worden daarna afgeserveerd of igemakkelijk ngewisseld voor een nieuwe. "Robotica is een enorme groeimarkt. Robots zijn al bijna overal en dat wordt alleen maar meer. De hele maatschappij en de manier waarop je werkt gaat veranderen. Overal ga je robots tegenkomen." 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids