Normal_grens620---1000px.
Verbetering van de informatievoorzieningen voor mensen die net over de grens willen werken, ondernemen of studeren. Een snellere bereikbaarheid van je werk- of stageplek aan de andere kant van de grens. Dit zijn twee van de vijftien doelen die het Actieteam Grensoverschrijdende Economie en Arbeid de komende tijd wil bereiken. Zodat het voor de bijna zes miljoen inwoners in de Nederlandse grensregio’s vanzelfsprekender en gemakkelijker wordt om ook over de grens aan de slag te gaan. En het arbeidsaanbod voor werkgevers in de grensregio’s beter is te overzien. De doelen staan in de actieagenda die voorzitter Matthijs Huizing gisteren overhandigde aan vertegenwoordigers van de Nederlandse, Duitse en Vlaamse overheid. Uitvoering van deze acties moeten leiden tot economische groei en meer werkgelegenheid in de grensregio’s. Dit meldt Rijksoverheid.
 
De Nederlandse grens met België en Duitsland is meer dan duizend kilometer lang. In de grensregio’s liggen zeven provincies en meer dan honderd gemeenten waar bijna zes miljoen Nederlanders werken, ondernemen of studeren. Voor hen liggen er ook allerlei kansen net over de grens. Die kansen worden nu niet of onvoldoende benut. De economie en arbeidsmarkt in de grensregio’s functioneren minder goed dan in andere regio’s van ons land. Zo is de arbeidsparticipatie relatief lager en de werkloosheid hoger in de grensgebieden.  
 
Eind 2015 is daarom het Actieteam Grensoverschrijdende Economie en Arbeid opgericht door ministers Plasterk van Binnenlandse Zaken en Kamp van Economische Zaken. In het actieteam hebben bestuurders en professionals van grensgemeenten, -provincies, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Euregio’s, MKB-Nederland en de Rijksoverheid nauw met elkaar samengewerkt om grensbelemmeringen in kaart te brengen en oplossingen te formuleren. De belangrijkste doelen van het actieteam zijn het vergroten van het bewustzijn van kansen en mogelijkheden net over de grens. En het zoveel mogelijk wegnemen van belemmeringen aan weerszijden van de grens. Hoe dat gebeurt en nog moet gebeuren is vastgelegd in de actieagenda. De acties zijn of worden nu uitgevoerd, samen met alle betrokken organisaties uit Nederland en de buurlanden.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids