Normal_jongeren2423

De Nationale Viering van de Bevrijding vindt dit jaar in de provincie Noord-Holland plaats. In januari start een campagne met allerlei activiteiten in heel Noord-Holland die uitmondt in de nationale viering op 5 mei in Haarlem. Hierin wordt specifiek een actieve rol aan de jongeren toegedicht met workshops over kunst, beeldverhalen en nieuwe media. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

Thema van de activiteiten is ‘De kracht van het persoonlijk verhaal’. Het doorgeven en vertellen van verhalen uit het verleden en heden, staan hierbij centraal. Commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes: “Om ons bewust te zijn van de vrijheid waarin wij nu leven, is het doorgeven van verhalen onmisbaar. Door naar elkaar te luisteren creëer je verbondenheid en begrip.”
 
De reeks van activiteiten start op 14 januari in Beverwijk met een ‘VrijPlaats’, die is gericht op jongeren. De centrale vraag is ‘wat is de taal van vrijheid?’ en is gekoppeld aan het doorgeven van vrijheid en de kracht van persoonlijke verhalen. Jongeren kunnen hun eigen vrijheid ontdekken tijdens workshops. Samen met professionele kunstenaars van onder meer Light Up Collective en Huis van Gedichten en begeleid door Kunstbende werken zij samen aan onder meer gedichten, lichtinstallaties en graffitikunstwerken. De eindpresentaties en producten krijgen een plaats op de verschillende Bevrijdingsfestivals in Noord-Holland. Aan het eind van de VrijPlaats worden de resultaten gepresenteerd aan gedeputeerde Joke Geldhof, die spreekt over vrijheid. 
 
Op 18 februari volgt een tweede VrijPlaats met workshops over verhalen in beeld en beweging en op 18 maart in Hilversum een derde VrijPlaats met workshops over nieuwe media. Jongeren kunnen zich aanmelden via info@burozorro.nl. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids