School voor speciaal onderwijs De Sprienke uit Goes bestaat dertig jaar

De Sprienke uit Goes bestaat dit jaar dertig jaar. Om die reden zijn Angelique Schipper van de school voor speciaal onderwijs en oud-leerling Mark Aalders te gast in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer. Dat meldt Omroep Zeeland.

Mark ging naar De Sprienke omdat hij geboren is met een bindweefselaandoening. In zijn klas zaten allemaal kinderen met een lichamelijke beperking. Mark zat zelf nog in een ontkenningsfase en wilde eigenlijk een zo normaal mogelijk leven. “De eerste schooldag scheet ik zeven kleuren stront.” Al snel kwam Mark erachter dat hij op de school ook normale dingen kon doen.

Examenjaar in twee delen 

Mark deed zijn examenjaar in twee delen. “Ik moest een openhartoperatie ondergaan. Uiteindelijk is De Sprienke wel mijn redding geweest.”

Mogelijkheiden voor leerlingen 

De Sprienke is volgens Angelique een school zoals alle anderen. Er wordt niet gekeken naar de beperkingen van de leerlingen, maar naar de mogelijkheden. Mark vult aan dat het passend onderwijs is. “Voor mij is de school een springplank geweest naar waar ik nu in het leven sta.” Met de leerlingen van de school wordt het zelfs besproken als het wellicht ergens anders beter zou kunnen. Voor elke leerling moet er een passende plek zijn, stelt Angelique.

Workshops rolstoelbasketbal 

Volgens Angelique is het het mooiste als je een kind kan laten zien wat het wel kan. Vanuit de basketbal-experience is Mark daar al mee bezig. Hij geeft bijvoorbeeld workshops rolstoelbasketbal en rolstoelvaardigheid. Op de school is hij dan ook nog regelmatig te vinden.

“Ik probeer de leerlingen altijd mee te geven: waar een wil is is een weg. Toen ik op school kwam had ik zelf een droom en die is uitgekomen”, zo zegt Mark.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk