Stichting Lezen organiseert voor de vierde keer de landelijke BoekStartdag

Op zaterdag 1 juni vindt de door Stichting Lezen georganiseerde vierde landelijke BoekStartdag plaats. Op deze dag verwelkomen bibliotheken (groot)ouders met baby’s en peuters extra hartelijk met leuke activiteiten. Middelpunt van de dag is de aftrap in Bibliotheek Eindhoven waar Stijn Steenbakkers, wethouder van onderwijs, de dag feestelijk opent. Dat meldt Stichting Lezen.

Jonge gezinnen maken tijdens de BoekStartdag kennis met BoekStart en de Bibliotheek, onder het motto: ‘Jij bent de beste verhalenverteller! Ontdek het in de Bibliotheek’. Bibliotheken die meedoen met de BoekStartdag bieden allerlei activiteiten aan, zoals voorlezen, een workshop of een heus babyfestival.

Lidmaatschap bibliotheek 

Het lidmaatschap van de Bibliotheek is gratis voor kinderen van 0-18 jaar. Wanneer ouders hun baby lid maken van de Bibliotheek krijgen zij het BoekStartkoffertje cadeau. Het koffertje bevat twee babyboekjes en informatie over voorlezen. Stichting Lezen wil met BoekStart ouders stimuleren voor te lezen en met hun kind te praten over de boeken die ze samen lezen.

Uitgebreid programma met workshops 

De Bibliotheek Eindhoven biedt (groot)ouders en hun jonge kinderen een uitgebreid programma met workshops Baby- en kindergebaren, een Baby Peuter Plaza en een Baby & Peuter MakersClub. Trainers van het Nijntje Beweegdiploma hebben een speciaal parcours uitgezet om de kinderen fysiek uit te dagen en er is een professionele fotograaf aanwezig om mooie portretfoto’s te maken van kinderen met hun favoriete boekje.

Consultatiebureau 

Bibliotheek Eindhoven doet nog meer op het gebied van leesbevordering voor de allerjongsten. Sinds dit jaar is er op alle consultatiebureaus in het werkgebied van de Bibliotheek een BoekStartcoach aanwezig. Om ouders zo vroeg en zo goed mogelijk te informeren over het belang van voorlezen, werkt persoonlijk contact het beste. De BoekStartcoach werkt namens de Bibliotheek op het consultatiebureau. Daarmee ondersteunt de BoekStartcoach professionals in de jeugdgezondheidszorg. Zij gaat in gesprek met (taalarme) gezinnen over taalvaardigheid en het belang van voorlezen. En zij nodigt hen uit in de Bibliotheek.

In aanloop naar de BoekStartdag organiseert Stichting Lezen op 30 mei het webinar Met je baby en dreumes plezier beleven aan voorlezen!. Jolien Hesselberth laat de nieuwste boeken voor baby’s en dreumesen zien en geeft tips over voorlezen aan jonge kinderen. Het gratis webinar voor ouders en pedagogisch medewerkers vindt plaats op donderdag 30 mei om 20.00 uur. Aanmelden kan hier.

Kinderopvang actief betrokken 

BoekStart is een landelijk leesbevorderingsprogramma voor ouders en baby’s, dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. Het programma wordt vanuit Stichting Lezen en de Bibliotheek georganiseerd; alle bibliotheken in Nederland doen mee. Ook gemeenten, consultatiebureaus, kinderopvang en boekhandels zijn actief betrokken. BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen, in samenwerking met KB, de nationale bibliotheek, en wordt onder de noemer Kunst van Lezen gefinancierd door het ministerie van OCW. 

Door: Nationale Onderwijsgids