Normal_a6e23d77-7c81-434c-a1d2-c2e4289221f6

KNGF Geleidehonden organiseert voorlichtingssessies van geleidehondbezitters in de bovenbouwklassen van het basisonderwijs en zet ook de hulp in van 6.000 WhatsApp-groepen van burgerinitiatief WhatsApp Buurtpreventie (Wabp). Centraal staat de enorme impact die onverwachte vuurwerkknallen kunnen hebben voor de geleidehond en diens visueel of anderszins beperkte baas. Dit meldt KNGF Geleidehonden.

e vuurwerkafstekers zelf, vaak jeugd van relatief jonge leeftijd, worden door speciale voorlichters geïnformeerd over de regels rond het afsteken en de mogelijke gevolgen van het niet naleven daarvan. Jacqueline Vrijland is een van de KNGF-ambassadeurs die scholieren van groep 7/8 voorlichting geeft en dat maakt vaak indruk. Met haar blindengeleidehond Nadia aan haar zijde vertelt ze welk effect vuurwerk kan hebben op baas en hond. “Het is een misverstand dat een geleidehond heeft geleerd zich nergens door te laten afleiden, zelfs niet door vuurwerk. De honden worden getraind om te wennen aan harde, onverwachte geluiden, maar op de enorm harde knallen die rond de jaarwisseling op straat te horen zijn, valt niet te trainen.”
 
In samenwerking met het landelijk burgerinitiatief WhatsApp Buurtpreventie worden deelnemers van de ruim 6.000 aangesloten Whatsapp-groepen geïnformeerd over de wettelijke en gemeentelijke regelingen rondom het afsteken van vuurwerk. Daarbij wordt ook benadrukt wat de impact van vuurwerk is op kwetsbare groepen, zoals blinden en slechtzienden of veteranen met PTSS en hun eventuele blindengeleide- of PTSS buddyhond. 
 
KNGF Geleidehonden wil zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven geven met een speciaal opgeleide hond. Een (geleide)hond vergroot hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. Sinds de oprichting in 1935 zijn duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende kinderen en volwassenen. Inmiddels worden de honden ook ingezet voor kinderen en mensen met andere handicaps, zoals een motorische beperking of autisme.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids