Normal_po__kov__docent__leraar__leerkracht__leerlingen__les__uitleg

Op donderdagavond 1 december vindt er een onderwijsdebat plaats over kwaliteit, professionele ruimte en verantwoording. Het debat biedt concrete handvatten voor docenten en schoolleiders om op de eigen school aan de slag te gaan met deze onderwerpen. De organisatie is in handen van de Onderwijsraad en de Balie. Dit meldt de Onderwijsraad.

Kwaliteit van het onderwijs staat of valt met de rol van de leraar. Om die rol goed te kunnen vervullen hebben docenten professionele ruimte nodig. Voor het creëren hiervan is samenwerking nodig in en tussen teams. Tijdens het debat staat daarom de vraag centraal hoe scholen en leraren een kwaliteitscultuur kunnen scheppen en deze ook zelf kunnen versterken.
 
Ook socialisatie en persoonsvorming zijn belangrijke doelen van het onderwijs. Scholen en leraren kunnen hieraan bijdragen door een duidelijke en eigen visie op goed onderwijs te hebben. In het debat wordt de vraag gesteld hoe scholen docenten deze kwaliteit zichtbaar kunnen maken en hoe zij hierover verantwoording kunnen afleggen.
 
Het debat biedt concrete handvatten voor docenten en schoolleiders om op de eigen school aan de slag te gaan met professionele ruimte, kwaliteitscultuur en een brede opvatting van onderwijskwaliteit. Kaarten zijn te bestellen via de website van de Balie. Het debat is ook via livestream te volgen (www.debalie.nl).
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids