Normal_zorg_studie_leerling_verpleging_verpleegkundige_student

Naast artsen en psychologen zouden ook gespecialiseerde verpleegkundigen de nieuwe functie van stervenshulpverlener kunnen vervullen bij een voltooid leven. Dit schrijven ministers Schippers van Volksgezondheid en Van der Steur van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. Speciaal opgeleide stervenshulpverleners moeten mensen die willen sterven begeleiden en vaststellen waar de doodswens vandaan komt. Dat meldt Nursing.

Schippers en Van der Steur schreven vorige week dat mensen die weloverwogen mensen dat hun leven voltooid is, onder strikte en zorgvuldige criteria in staat gesteld moeten worden het leven op een voor hen waardige leven af te sluiten. In de brief schrijven ze ook over de rol van de stervenshulpverlener. Verpleegkundigen hebben veelal ervaring met existentiële en psychosociale problematiek bij ouderen. Tevens is begeleiding bij het levenseinde hun niet vreemd. Een verpleegkundige zou zich wel moeten specialiseren om de rol van stervenshulpverlener op zich te nemen, vindt Schippers.

NVVE-directeur Robert Schurink denkt dat juist verpleegkundigen omgeschoold zullen worden tot stervenshulpverlener. “Een arts moet misschien betrokken zijn om de wilsbekwaamheid van de patiënt te beoordelen en het dodelijke middel voor te schrijven, maar ik heb het idee dat zo’n opleiding tot stervenshulpbegeleider eerder bij de verpleegkundige past”, aldus Schurink op Radio 1.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids