Symposium Dag van het Literatuuronderwijs

Op dinsdag 22 november vindt de Dag van het Literatuuronderwijs plaats, het grootste symposium voor iedereen die zich bezighoudt met literatuureducatie. Sprekers zijn dit jaar onder andere Herman Koch, Anne Vegter, Adriaan van Dis, Lize Spit, A.L. Snijders en Lidewijde Paris. Het thema van de dag is ‘Nieuw Elan in Literatuuronderwijs’. Dit meldt mede-initiatiefnemer Passionate Bulkboek.

Hoe is het op dit moment gesteld met Literatuuronderwijs in Nederland? Wat kunnen we doen om het leesplezier en de kennis van literatuur(geschiedenis) te vergroten? Auteurs, professionals uit het (literatuur)onderwijs en wetenschappers bieden deelnemers informatie en inspiratie rond dit thema. Daarnaast staat het uitwisselen van ervaringen met vakgenoten centraal.

Het actuele programma staat op www.dagvanhetliteratuuronderwijs.nl. Voor docenten van alle onderwijsniveaus, media- en bibliothecarissen zijn er workshops, masterclasses en lezingen te volgen. Daarnaast kunnen bezoekers kiezen uit onderwerpen als poëzie, non-fictie, graphic novel, literatuurgeschiedenis en schrijfonderwijs. Meteen toepasbare lesideeën en doorlopende verdieping zijn na afloop terug te vinden in het Handboek Literatuuronderwijs 2016-2017. De Dag van het Literatuuronderwijs is een initiatief van Passionate Bulkboek, Stichting Lezen en Stichting Schrijvers School Samenleving.

Professionalisering en digitalisering in het onderwijs zijn belangrijk voor de overheid. In de cao van het voortgezet onderwijs is bepaald dat alle docenten de beschikking hebben over een vrij te besteden professionaliseringsbudget van 600,- euro. Deelname aan de Dag van het Literatuuronderwijs is gevalideerd door het Lerarenregister en kost 225,- euro  voor docenten en  25,- euro voor studenten. Kaarten zijn beschikbaar in de webshop via www.passionatebulkboek.nl/dag-van-hety-literatuuronderwijs.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids