Normal_school_opvang_kind_peuter_baby

Vanaf 2017 gaan de verhoogde taaleisen 3F ook gelden voor medewerkers van de vroeg- en voorschoolse educatie (vve) op een gesubsidieerde kinderopvang of peuterspeelzaal en binnen de overige gemeenten (niet zijnde G37 of G86 gemeenten). Dit houdt in dat vanaf 2017 ook de vve-medewerkers op deze locaties getoetst en geschoold moeten worden om te voldoen aan het taalniveau. Dat meldt Brancheorganisatie Kinderopvang.

Voor diverse toets- en scholingsaanbieders heeft Sardes kieswijzers opgesteld. Deze gaat de organisatie vernieuwen. Dit houdt in dat alle aanbieders van taaltoetsen en taalcursussen die in de kieswijzers staan, benaderd worden door Sardes om hun aanbod volgens een format te beschrijven. In het najaar van 2016 worden de nieuwe kieswijzers openbaar gemaakt. Deze kieswijzers zijn van belang voor het inrichten van een verantwoord taalverbeteringstraject.

Brancheorganisatie Kinderopvang zal samen met Sociaal Werk Nederland in het najaar van 2016 een start maken met de ondersteuning voor de kinderopvang- en peuterspeelzaalorganisaties binnen de overige gemeenten (niet zijnde G37 of G86 gemeenten) die in 2017 te maken krijgen met de verhoogde taaleis. Dit gebeurt vanuit het ondersteuningstraject vve. De ondersteuning is in de vorm van onder andere een aantal (regio)bijeenkomsten.

© Nationale Onderwijsgids